Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът НАТО – Русия заседава днес в Брюксел

| обновено на 13.07.16 в 09:57
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Съветът НАТО – Русия ще проведе днес заседание в Брюксел. Очаква се Москва да постави за обсъждане въпросите, свързани с военната активност на Алианса и засилването на военното присъствие на източния фланг, както и последствията за европейската сигурност. Очаква се руската страна да акцентира и върху рисковете за стратегическата сигурност, възникващи в резултат на продължаващото изграждане на системата ПРО в Европа.

Плановете за разширяване на военното присъствие на НАТО в Източна Европа бяха критикувани многократно от Москва през последните месеци. Руските власти подчертават, че не търсят изостряне на конфронтацията с Алианса, но са готови да предприемат адекватни ответни мерки срещу действията на Запада. Русия възнамерява да постави днес на заседанието на Съвета НАТО – Русия за обсъждане въпросите, свързани с военната активност на Алианса и засилването на военното присъствие на източния фланг, както и последствията за европейската сигурност. 

Москва смята да инициира и дискусия по внесения от Хелзинки лан Ниинистьо" за повишаване на авиационната безопасност в района на Балтийско море, както и да акцентира върху рисковете за стратегическата сигурност, възникващи в резултат на продължаващото изграждане на системата ПРО в Европа. Това очерта като основни теми официалният представител на руското външнополитическо ведомство Мария Захарова

В същото време наблюдателят на отношенията между НАТО и Русия Виктор Кременюк коментира пред БНР в Москва, че нещата в тези отношения не изглеждат никак добре:Виктор Кременюк

Сега трябва отношенията да бъдат поне изгладени, защото има много проблеми и то предимно в сферата на пропагандата и от двете страни. Има много шум в системата на тези отношения и трябва да сте наясно, че има нанесена вреда в тези отношения. Въпреки че не изключвам, че на тази среща можем да чуем думи в посока на търсенето на възможности към регулирането на отношенията, сега те не са регулирани. Тези отношения се намират в опасно състояние. Трябва и двете страни да намерят начини през дипломацията и директните разговори нещата да бъдат обезопасени.

Дни преди днешната среща генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи, че консултациите с Русия трябва да бъдат съсредоточени върху намаляването на риска от конфронтация, прозрачност и предвидимост:

Съветът НАТО – Русия има важна роля като форум за диалог и обмен на информация, за намаляване на напрежението и повишаване на предвидимостта. 

Още по темата за отношенията между НАТО и Русия чуйте в репортажа на Николай Кръстев от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44