Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според службите за сигурност:

457 белгийски джихадисти са пътували до Сирия и Ирак

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белгийските джихадисти пътували до Сирия и Ирак са 457, по последни данни на службите за сигурност. Данните са на Националния координационен орган за анализ на заплахата, съставен от полицейски и разузнавателни експерти по антитероризъм, предаде фламандската телевизия ВТМ.

От общо 457 ислямистки екстремисти, известни на службите, 86 са жени, а 43 са непълнолетни.

Към момента 266 лица с белгийски паспорти се сражават на територията на Сирия или Ирак. Няма официални данни колко от тях са загинали при военни действия.

Броят на арестуваните белгийци в опит да пътуват за джихад към Сирия се е увеличил от 59 през януари на 73 към този момент.

32 невинни загинаха и 340 бяха ранени на 22 март в Брюксел при два бомбени атентата на националното летище и в метростанцията Малбек. Отговорност пое "Ислямска държава", а четиримата заподозрени извършители са белгийци от арабски произход, родом от няколко квартала на Брюксел. Единственият оцелял заподозрян участник в нападенията от 13 ноември в Париж Салах Абделслам също е роден в Белгия, както и трима от умрелите терористи-камикадзе.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44