Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК за втори път се отказа да предлага като ответна мярка въвеждането на визи за граждани на САЩ и Канада

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия за втори път се отказа да предлага въвеждането на визи за граждани на САЩ и Канада като ответна мярка. Според нея това би влошило отношенията с двете страни и ще навреди на бизнеса в целия ЕС, без да постигне безвизово пътуване за българските граждани. Брюксел обеща още дипломатически усилия в убеждаването на Вашингтон и Отава да премахнат визовия си режим. 

Еврокомисията призна, че няма напредък за постигане на пълна визова реципрочност със САЩ. Гражданите на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния, за разлика от всички други в Съюза, все още кандидатстват за американски визи, а Канада също иска визи от българите и румънците.

Срокът за преговори изтече на 12 април, но Комисията отново се въздържа от изпълнение на европейския регламент, който я задължава да предложи шенгенски визи за гражданите на САЩ и Канада за 1 година.

Американската страна ясно заплашила в отговор Конгресът на САЩ също да въведе визи, но за всички 28 държави от ЕС, става ясно от съобщението на Брюксел.

Наясно сме с изборния дневен ред на САЩ, беше лаконичен комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Вашингтон е обяснил, че няма шанс да промени визовите си правила за България и останалите 4 държави преди президентските избори през ноември.

Аврамопулос обяви напредък в преговорите с Канада:

Лично аз съм оптимист, че всичко ще бъде наред. Убеден съм, че в ранната есен въпросът ще бъде решен.

ЕК очаква ясен график за отпадане на визите до срещата на върха с канадците на 27 октомври. България и Румъния заплашиха заради визите да блокират ратификацията на търговското споразумение между ЕС и Канада.   

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44