Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петиция в защита на градските дървета в Благоевград

Благоевград-отсечени чинари
Снимка: БГНЕС

В Благоевград стартира онлайн петиция в защита на градските дървета. 18 чинара бяха отрязани  заради изграждане на ново кръгово кръстовище между два от най- натоварените булеварда в областния град. 

Проблемното кръстовище  събира трафика от пет улици и в пиковите часове там редовно се образуват "тапи".  За да бъде  ефективно новото съоръжение  е необходимо разширяване на единия булевард „ Васил Левски", което наложи премахване  на дърветата в тротоарната зона, аргументираха се експертите. Новата лента е предвидена за паркиране на автомобилите и ще бъде част от синята зона на града. Точно това роди вълна от недоволство сред благоевградчани и най- вече на живеещите в района на  бъдещото кръгово кръстовище.  Инициатори стартираха онлайн петиция, с която  искат проверка на проекта и доколко той е съгласуван с екологичните норми, както и  възстановяване на дървесните видове паралелно с изпълнението на новото строителство:

Да се надяваме, че след като съберем достатъчно подписи, тъй като в социалните мрежи наистина имаше вълна от възмущение от тази сеч, след като внесем петицията в общината и в общинския съвет, ще има съответната реакция. Другото притеснение, което имаме, че всички дървета по протежението на булевард „ Васил Левски" ще бъдат отсечени, за да се разшири тази синя зона, която, съвсем скоро ще стигне до крайните квартали на града.

От вчера се ремонтира още едно кръгово кръстовище в града, като лентите в него стават две. Преустройството е с цел осигуряване на коридор при преминаване на линейки, пожарни и полицейски автомобили.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44