Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Кери за пореден път е в Москва да предложи военно сътрудничество в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери идва в много специфичен момент за развитието на процесите в Сирия, където Вашингтон и Москва имат общи цели в борбата срещу световния тероризъм.

САЩ се очаква да предложат на Русия заедно да координират действията си в Сирия в борбата с терористичните групировки "Джебхат ан Нусра" и "Ислямска държава", а също и да провеждат съвместни операции срещу екстремистките организации в близкоизточната държава, нещо което през последните месеци Москва предлагаше многократно.

Съответната инициатива се съдържа в проект за споразумение, което американската администрация още преди две седмици предаде за разглеждане на руското правителство. Ако споразумението бъде подписано, Русия и САЩ ще трябва да създадат т.нар. "съвместна група за изпълнението му". В нея ще влязат представители на двете министерства на отбраната и на военните разузнавания на двете страни. Фактът, че руският президент Владимир Путин ще приеме Сергей Лавров и Джон Кери говори, че Кремъл отдава много сериозно значение на това посещение, което може да се окаже повратно в сложните руско-американски отношения.

Другите две теми, които ще бъдат обсъждани са процесите в Украйна и изпълнението на Минското мирно споразумение, както и неотдавнашната криза около Нагорни Карабах в Задкавказието. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44