Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция отбелязва националния си празник с поглед към миналото и настоящето

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Историческата памет и настоящите проблеми се преплитат в символиката на тазгодишния парад по случай националния празник на Франция. На него са широко представени всички сили, ангажирани за сигурността в страната и по света. Наред със специалните части на парада за първи път присъстват митничари и надзиратели от френските затвори. Специални гости са военни от Австралия и Нова Зеландия в традиционните си облекла в памет на сънародниците си, участвали в Първата световна война. Над Париж ще прелетят  50 военни самолета и 30 хеликоптера.
В коментарите днес се набляга на изтощението на френската армия от непрекъснатите ѝ операции за сигурността в страната след терористичните атентати. Борбата с тероризма трябва да бъде и сред главните теми в традиционното интервю на президента Франсоа Оланд, който посреща с рухнал рейтинг последния национален празник в мандата си.  Оланд трябва говори и за последиците от Брекзит, както и за социалното напрежение около реформата на трудовия кодекс.
Кулминация на празника ще бъде спектакълът довечера в подножието на Айфеловата кула.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44