Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебатите по Закона за тероризма преминават през призмата на атентата в Ница

Снимка: БГНЕС
Ограничаването на правата е цената, която ще бъде платена, за да има по-голяма сигурност. Това заяви в коментар за нападението в Ница депутатът от ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по отбрана Валентин Радев. Той припомни, че антитерористичният закон в момента се обсъжда в ресорната комисия и изрази учудване от опозицията, която се е въздържала вчера при обсъждането:

Как ще се въздържаш срещу Закон за тероризма в България - няма такъв. Нямало да помогне законът! Напротив! Законът помага и вътре има добри неща много. Може да има забележки много - увеличаване използването на специалните средства, включително подслушването, увеличаване на срока до 2 години, може да се удължи до три години, а не както е досега 6 месеца. Ограничаването на правата е цената, която ще платим за тази по-голяма сигурност.

Ангел Найденов от БСП посочи, че поредният терористичен акт отново напомня за рисковете и заплахите, които поражда радикализмът:

Не веднъж сме подчертавали, че подкрепяме по принцип необходимостта от антитерористичен закон. Бележките ни са насочени към този законопроект, който е предложен в този момент.

Янко Янков от ДПС обясни, че голяма част от проблема се корени в липсата на образование в гетата:

Гетата са места, където няма държава. Гетата са места, които генерират престъпност. Нас ни интересува в България да няма подобни действия. Кое е важното за България - на всяка цена, по най-бързия начин трябва да направим ефективна политика за качествена, пълноценна интеграция на всички, които в момента са дистанцирани от държавата и от нейните грижи.  

Председателят на парламентарната комисия по отбрана Михо Михов заяви, че трябва да се изяснят мерките срещу заплахите за Европа, и че най-голямата заплаха е тероризмът:
Мисля си, че е редно да преподредим заплахите за Европа, да ги поставим в диагнозата, най-голямата заплаха е тероризмът, който изисква не само силови мерки, но изисква и политически анализ и оценка на обстановката откъде идва той. Трудно се поучваме от другите грешки и случаи, винаги сме състрадателни, съболезнователни, наистина е тъжен ден за Европа, но за нашия народ това не е достатъчно. Всеки ден и ние да сме готови понякога да ни се нарушат свободите в името на най-ценното - живота, който са ни дали нашите родители. Аз не считам, че вчера България е закъсняла, напротив, доста спешно ние приехме във водещи комисии Закона за борба с тероризма.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44