Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на ЕС, НАТО, САЩ и Русия изразиха подкрепа за законното турско правителство

| обновено на 16.07.16 в 09:14
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Подкрепа за законното турско правителство изразиха още преди равзръзката на събитията в Анкара и Истанбул лидерите на Европейския съюз, НАТО, Съединените щати и Русия.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призоваха за „бързо възстановяване“ на конституционния ред в Турция. Демокрацията в Турция „няма алтернатива“, но размириците в страната могат да се отразят тежко върху региона и отношенията с Евросъюза, предупреди Доналд Туск: 

Турция е ключов партньор на Европейския съюз. Съюзът подкрепя напълно демократично избраното правителство на Турция, институциите на страната и върховенството на закона.

Американският президент Барак Обама призова цялата международна общност да застане зад „демократично избраните институции“.

В същото време държавният секретар Джон Кери, който е в Москва за разговори с руския си колега Сергей Лавров каза, че не разполага с детайли за това, което става, но изрази надежда за стабилност, мир и приемственост в Турция, която определи като стратегически значим член на коалицията за борба с Ислямска държава. 

Телевизия Ен Би Си съобщава, че съвместната американо-турска военна база в Иджирлик е минала в режим ДЕЛТА. Според телевизията, американски военни документи сочат, че в подобен режим се прекратяват всякакви операции, които не са свързани с охраната на базата. Вашингтон поуст коментира, че военновъздушната база в Инджирлик е една от тези, които пряко участват в операциите срещу Ислямска държава.

В интерес на Русия е събитията в Турция да се развият по легитимен път, заяви говорителят на Кремъл - Дмитрий Песков. Руският премиер Дмитрий Медведев смята, че обстановката в Турция показва дълбоки противоречия в обществото и армията на страната и изрази убеденост в необходимостта от възстановяване на конституционния ред, предаде ТАСС. Що се отнася до събитията, които се случиха вчера и днес в Турция, те трябва да бъдат анализирани, тъй като още продължават. Напълно очевидно е, че  в този момент там има военни сблъсъци, каза Медведев пред журналисти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44