Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС и НАТО обявиха пълната си подкрепа за правителството на Ердоган

ЕС и НАТО обявиха пълната си подкрепа за правителството на Ердоган и демократично избраните институции на Турция.

Опитът за турски преврат накара върховния представител по външната политика Федерика Могерини говори спешно с турския си колега Мевлют Чавушоглу и да събере на извънредна среща останалите министри и представители от 28-те европейски членки, които все още се намират в Улан Батор на Азиатската среща на върха, под домакинството на Монголия. След координиране на позициите председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви:

Турция е ключов партньор на ЕС и той напълно подкрепя демократично избраното правителство и институции на страната, както и върховенството на закона. Призоваваме за бързо въдворяване на конституционно установения ред. Проблемите на Турция не могат да се решат с оръжие, допълни Туск.

Терористичната атака в Ница и няколкочасовата демократична несигурност в Турция не са просто изолирани събития. Те засягат целия свят, те засягат всички нас, коментира ротационният председател на съюза и премиер на Словакия Роберт Фицо.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова за спокойствие, въздържание и абсолютно спазване на турската конституция.

Ситуацията в Турция ще е водеща тема на срещата на външните министри от ЕС в понеделник.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44