Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валс: Атентаторът от Ница е бил радикализиран наскоро

Френските власти задържаха още двама души от обкръжението му

| обновено на 17.07.16 в 12:03
Манюел Валс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Как Мохамед Лахауеж Булел се е превърнал в терорист? Два дена след кървавата атака в Ница полицията се опитва да изясни профила на нападателя. Двама души от обкръжението му, мъж и жена, са задържани за разпит, други петима, арестувани по-рано, са още в ареста.
От разследването стана ясно, че шофьорът-убиец е огледал мястото на атаката вечерта преди деянието си. Досега полицията е разпитала стотина свидетели, някои от които са забелязали религиозните му увлечение напоследък. Както съобщава телевизя БФМ, според един от задържаните Мохамед Булел се е радикализирал съвсем наскоро, което заяви снощи и френският вътрешен министър Бернар Казньов. Роднини на атентатора са споделили, че той е имал психични проблеми. Властите установиха, че 31-годишният тунизиец с двойно гражданство е имал връзки с "Ислямска държава", която пое отговорност за атентата. При нападението загинаха 84 души, сред които и деца. 
"Ислямска държава" насърчава за терористични действия лица, които не са известни на нашите служби" - твърди френският премиер Манюел Валс в интервю за вестник "Журнал дьо Диманш", отхвърляйки критиките на опозицията за недостатъчно мерки срещу тероризма. Епохата ни се промени, тероризмът става трайна заплаха за французите, казва премиерът.
По-рано министърът на вътрешните работи Бернар Казньов съобщи, че френските спецслужби са успели да предотвратят няколко терористични акта по време на състоялото се в страната Европейско първенство по футбол.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44