Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция притихна в памет на жертвите от Ница

| обновено на 18.07.16 в 12:37
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В последния ден от тридневния национален траур, точно в 12 часа, днес цяла Франция запази минута мълчание в памет на жертвите от терористичния акт в Ница, отнел живота на 84 души. 

Разследването по случая продължава. Шестимата заподозрени за терора остават в ареста. Френският вътрешен министър Бернар Казньов заяви, че засега разследването не е установило връзки между сочения за атентатор Мохамед Булел и терористични мрежи, по-специално с групировката "Ислямска държава", която пое отговорност за терористичния акт. Казньов обаче подчерта, че начинът на действие напълно съвпада с посланията на джихадистката организация.

Ситуацията след атаката беше обсъдена на заседание на Съвета за отбрана и сигурност, който се събра по искане на президента Франсоа Оланд. 

Всички действия, които сме предприели срещу плановете на терористите във Франция и Европа, не гарантрат нулев риск, заяви френският вътрешен министър Бернар Казньов в края на заседанието на Съвета за отбрана. Днес в съвместно съобщение с премиера Манюел Валс той остро опроверга критиките на опозицията за неефикасните мерки срещу тероризма. 

Никое правителство досега не е направило толкова много за борбата с тероризма, се казва в съобщението, което припомня, че от 2013 г. насам в страната са осуетени 16 атентата, а 160 души са арестувани за терористична дейност.


На фона на острата полемика на политическата класа французите губят доверието си в управляващите. Според проучване на "Айфоп" за в. "Фигаро" 67% от французите нямат доверие на правителството за мерките за сигурност, а 81% са готови да приемат повече контрол и ограничение на свободите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44