Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама заклейми убийствата в Батън Руж: Нищо не оправдава насилието срещу служителите на реда

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трима служители на реда бяха убити, а трима други – ранени при престрелка в американския град Батън Руж, щата Луизиана. Инцидентът се случи пред супермаркет, където нападателят открива огън. Заподозреният е убит от полицията.Тревожното нападение се случва по-малко от две седмици след като стрелец откри огън по време на мирно шествие в Далас, при което загинаха петима полицаи.

Към момента не се знае какъв е бил мотивът на стрелеца и дали действията му са били породени от полицейското насилие спрямо чернокожи, което породи национални протести. В медиите за заподозрян се сочи 29-годишният Гавин Лонг от Мисури, но "Ню Йорк Таймс" отбелязва, че Лонг е бивш пехотинец в Ирак.

Малко след информацията за престрелката президентът Барак Обама описа случилото се като действия на боязливци, които не са представители на никого. По-късно по време на адрес към страната Обама каза:

Ние, като нация, трябва категорично да заявим, че нищо не оправдава насилието срещу служителите на реда и атаката срещу полицията е атака срещу всички нас и върховенството на закона, което прави съществуването на обществото възможно.

Държавният глава призова към думи и действия, които обединяват страната вместо такива, които я разделят. Вицепрезидентът Джо Байдън също заклейми остро инцидента, като го нарече атака върху начина ни на живот и върховенството на закона.

Междувременно един от профсъюзите на полицаите в Кливлънд поиска от губернатора на Охайо временно да забрани разрешеното в щата открито носене на оръжие по време на започващата днес в Кливлънд партийна конвенция на републиканците от опасения за сигурността на униформените служители. Призивът е заради очакванията за хиляди протестиращи по време на конвенцията, някои от които обявиха, че ще носят оръжия.  Губернаторът Джон Кейсик от своя страна каза, че подобно ограничаване на федерални и щатски конституционни права не е в правомощията му.

Около 5000 офицери ще охраняват Кливлънд по време на конгреса на републиканците. Властите вече заявиха, че не възприемат очакващите се протестиращи като заплаха за сигурността и за момента няма достоверни информации за заплахи за сигурността

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44