Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 чужденци изучават български език и култура във Велико Търново през лятото

Люсиен Петерс и Петра де Брюксел.
Снимка: Катя Чорова

Във Великотърновския университет "Свети Свети Кирил и Методий" днес беше открит 39-ят Международен летен семинар по български език и култура. До 7 август нашият език, история и фолклор ще изучават сто души от 33 държави, които са на възраст от 19 до 66 години и имат различни професии.

За пръв път тази година на семинара има участници от Люксембург - семейството Люсиен Петерс и Петра де Брюксел. Той работи в Европейския парламент, тя в Европейска инвестиционна банка. Съпругът от една година е преподавател в Университета за национално и световно стопанство в София. Иска да научи нашия език, за да изнася на български лекциите си пред студентите. Съпругата ще учи български, защото банката й работи по инфраструктурни проекти с  наши сънародниц.

Искаме лично да видим как живеят българите, каква е икономическата ситуация в страната, казва Петерс и допълва:

Българските политици трябва да осъзнаят,че България не е само София, Варна, Пловдив, Бургас и големите градове и трябва да разпространят фондовете, които получаваме от Европа, в останалите части на страната. Ние работим в институции на Европейския съюз и за нас е по-лесно да виждаме проблемите в България, отколкото обикновените граждани в ЕС.

По думите на Петерс корупцията при усвояването на еврофондовете в България е била по-висока от другите държави, но в последните две години нещата се подобряват, защото европейските институции са затегнали контрола.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44