Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

„Сръбска войска на границата ни“, съобщава СТАНДАРТ. Това е водещата тема и за повечето други печатни издания тази сутрин. Сърбия ни обвини официално, че не пазим границите си, „след като от десетина дни алармира, че по триста мигранти на ден преминават от България“, пише ДУМА. Освен да спират нелегални мигранти, смесените армейско-полицейски екипи от сръбска страна „ще имат за задача да следят и задържат и трафиканти. Колко на брой ще бъдат и къде ще са разположени не се посочва от съображения за сигурност“, допълва ТРУД. „От МВР отказаха официален коментар на ситуацията по западната граница. От началото на годината на излизане от страната са задържани 5 хиляди души. Преминалите обаче са много повече“, отбелязва СЕГА. Вестникът привежда статистика за миналата година, когато в страната ни са влезли 21 хиляди чужденци, искащи убежище, „като почти всички са избягали нанякъде“.
Европейският съюз и НАТО заплашиха Турция, пише СЕГА на първата си страница, цитирайки предупреждението на Германия към Анкара да забрави за аспирациите си за членство в съюза, ако върне смъртното наказание. Вестникът цитира и предупреждение на американския държавен секретар Джон Кери, че турското членство в НАТО може да бъде поставено в риск, ако правителството не съблюдава принципите на правовата държава след опита за военен преврат.
Пенсиите, които ще се отпускат след края на 2026 година, ще са с 36 процента по-високи спрямо днешните, обещава 24 ЧАСА, като се позовава на разчети на Националния осигурителен институт. Увеличението ще стане по нов механизъм, който ще замени швейцарското правило от идната година. Коефициентът за всяка година стаж ще нарасне плавно от 1,1 на 1,5, допълва вестникът.
Държавната компания „Булгартрансгаз“ смята да инвестира за три години 658 милиона лева за ремонт и нова газова мрежа, съобщава КАПИТАЛ DAILY. Акцентът ще е подновяването на газовата мрежа в Северна България, което обаче ще завърши след 2018 година. Останалите задачи в списъка са завършване на газовите връзки с Румъния и Гърция, които трябва да са готови съответно през 2016 и 2018-та. За новия газопровод за Турция е записан срок 2019 година, който обаче едва ли ще бъде спазен. В плана е и да се разширят газовото хранилище в Чирен, транзитният газопровод за Турция, а в по-далечен хоризонт „Булгартрансгаз“ има намерение да се включи и в мащабни проекти като газовия хъб „Балкан“ и словашкия газопровод „Ийстринг“, съобщава КАПИТАЛ DAILY.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44