Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националисти от цялата страна почетоха жертвите на старозагорското клане от 1877 година

Снимка: Венелина Попова

За шеста поредна година на 19 юли млади националисти от цялата страна се събират в Стара Загора, за да почетат паметта на хилядите жертви на старозагорското клане през лятото на 1877 година. Около стотина младежи от различни националистически организации в България се включиха във възпоменателното шествие, което тръгна от парк „Алана“, премина през целия град и завърши пред паметника-костница в Стара Загора. Младите хора носеха черни знамена, националния трибагреник,  националистически флагове и символи, и плакати с надписи: „Нищо не е забравено“ и „Стара Загора помни жертвите“.

Пред "Хоризонт" те споделиха, че за жертвите на старозагорското клане съзнателно се мълчи в историята, затова настояват местната власт да го признае за геноцид.  Между 19 и 21 юли 1877 г. армията на Сюлейман паша заедно с башибозука влиза в изоставения от руските войски град и подлага на огън и сеч невинното население. Избити са над 14 хиляди души, част от тях са отведени в робство, а градът е напълно опожарен.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44