Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Илинден

| обновено на 20.07.16 в 08:34

Днес православната църква почита Свети пророк Илия. На Илинден много църкви и манастири у нас имат храмов празник. Имен ден празнуват всички с имена: Илия, Илиян, Илияна, Илкo, Илкa, Илчо. Това са близо 66 хиляди души у нас, сочат данни на националната статистика.

Пророк Илия е единственият старозаветен праведник, на когото има посветени много храмове. Почитта към него се обяснява не само с житието му, изпълнено с чудеса, но с житейския му край, който не е като на всички други светци. Според Библията той е възнесен жив на небесата с огнена колесница. На този ден във всички църкви и манастири има Света литургия в негова чест, правят се курбани за здраве на хората.

В народните вярвания Пророк Илия е господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките, носи дъжд и влага, и закриля живота. Заради силата, която притежавал, народът го нарича Илия Гърмодолец, Гърмоломник, Гръмовник. В народните представи той препуска по небето със златна колесница, от която изпраща огнени стрели.

В плевенското село Бохот ще бъде открит параклис "Свети Пророк Илия" на днешния ден. Строен е пет години с помощта на хора от селото. Общинската администрация на Плевен е осигурила 10 000 лева за иконите и довършителни работи. В селото няма църква от миналия век, тъй като старата била разрушена.

С тържествена Света литургия Тетевенският манастир "Свети Пророк Илия" ще отбележи храмовия си празник. Манастирът "Свети Пророк Илия" е създаден по време на Втората българска държава. Преди Освобождението е бил важен книжовен център с килийно училище и библиотека. В началото на 18-и век кърджалиите изпепеляват целия град Тетевен, но манастирът оцелява. В него са намирали подслон дейци на национално-освободителното ни движение. В момента манастирът е без монаси и не функционира. Запазени са единствено църквата и една жилищна сграда в двора. В храма се съхраняват ценни икони и иконостас, изработен през 19-и век.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44