Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът промени статута на професионалните училища

| обновено на 20.07.16 в 14:54
Снимка: БГНЕС

Парламентът промени статута на професионалните училища с окончателно приетите промени на Закона за професионалното образование и обучение. Разширяват се възможностите за професионално образование и обучение за навършилите 16 години.

С новите промени се въвеждат и нови допълнителни възможности за придобиване на професионална квалификация във връзка с новата структура на средната степен на образование - първи и втори гимназиален етап. Урежда се статутът на дейността на професионалните колежи, които с приемането на закона вече не са част от училищната система. Разширяват се правомощията на министъра на образованието и науката, относно поддържането на публичен регистър на професионалните колежи и осъществяване на контрол върху тяхната дейност.

С промените в Закона за професионалното образование, приети от парламента, зрелостниците ще държат два държавни изпита - по български език и по професия. Според заместник-министъра на образованието Диян Стаматов, те ще бъдат по-подготвени за пазара на труда.

Увеличават се часовете по практическа подготовка за сметка на теорията, като така младежите ще могат реално да си служат с оборудване и ще имат шанс да развиват професионални умения още докато учат. С промените силно се застъпва дуалното обучение, което ще даде възможност на учениците още в училище да се запознаят с реалната работна среда.

Според анализ на „Евростат“ за целите на "Стратегия 2020"  на страните-членки на Евросъюза, страната ни си е поставила за цел да намали преждевременно напускащите средно образование у нас от 13,4 на сто през 2015-а до 11 на сто през 2020-а година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44