Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата Света литургия беше отслужена в новия храм на старозагорското село Колена

Снимка: Венелина Попова
За първи път в най-новата история на старозагорското село Колена има действаща черква, а параклисът към нея ще носи името на пророк Илия. Първата Света литургия в новия храм "Св. Архангел Михаил" отслужи отец Йордан Карагеоргиев.

Желанието на жителите на селото параклисът да носи името на пророк Илия има предистория, обяснява отец Йордан:

По време на турското робство е имало манастир в близост до селището, който е носил името на Свети пророк Илия. По време на нашествията на турците е разрушен, а монасите са избити.

Ако получат благословия от старозагорския митрополит Галактион, вторият престол може да е на пророк Илия и на светите праотци:

Защото такива храмове, поне в нашата епархия няма, а светите праотци са просияли от Авраам до идването на Спасителя.  

Храмът, който е на два етажа, е построен изцяло с дарения на миряни, дарение е и проектът на архитект Ваня Тончева. Още 15 хиляди лева са необходими за довършване на стенописите, иконостасът в параклиса е изработен от студенти във Великотърновския университет от катедра "Иконография и дърворезба". Освещаването на черквата предстои.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44