Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почти всички стопани в с. Жабокрът засяха земята си късни сортове зеле

Снимка: БГНЕС

Над 1 000 декара с късни сортове зеле засадиха в кюстендилското с.Жабокрът, буквално всяка от 250-те къщи ще гледа от този зеленчук, който се налага за зимата и от който местните си осигуряват добра печалба, каза кметът трети мандат на селото Десислава Стоянова. Има семейства, които са засадили до 100 декара, а най-малките земеделски имоти са по около 5 декара. Зелето за някои от земеделските производители е трета реколта за годината - първата е спанак, който се засажда есента, а се обира рано пролет, следват ранни картофи, които през юли се вадят, и веднага на същите терени се засажда зелето. 15 млади семейства от селото, което е на десния бряг на Струма, обработват земя по евпрограмите. В Жабокрът са закупени над 50 трактора, толкова са и микробусите, които се използват от производителите, отбелязват местните хора. 90-95% от земеделските имоти в Жабокрът са частни и няма и сантиметър, който да не се обработва, казва кметът. По непотвърдена информация част от зелевата реколта на местните производители се изнася за Чернобил, където заради аварията с АЕЦ-а на 26 април 1986 год. не се произвежда зеленчук и тази забрана ще е валидна за 60 години, коментират в селото. Износът станал чрез софийска плодова борса, казаха местни бизнесмени




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44