Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевенски ученик стана част от в Националния отбор преди Международната олимпиада по химия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Плевенски ученик е сред елита на Международната олимпиада по химия. Дванайсетокласникът Янислав Данчовски спечели място в Националния отбор и участва от днес до 1 август в състезанието, което се провежда в грузинската столица Тбилиси. Кореспондентът ни Латинка Светозарова допълва:

Съставът на българския национален отбор се определя между най-добре класираните участници на Националния кръг на Олимпиадата по химия и опазване на околната среда. Сред тях през тази година е ученикът от математическа гимназия "Гео Милев" в Плевен Янислав Данчовски. Другите трима в българския отбор са Кръстьо Драгинов - 11-ти клас от Гоце Делчев, Борис Борисов и Любен Бориславов - ученици от 12-ти клас от Националната природо-математическа гимназия. Ръководители на отбора са доцент Донка Ташева и доцент Христо Чанев.

Ето какво класа дванайсетокласникът Данчовски:

Запалих се по химията още в 6-ти-7-ти клас, в прогимназията, благодарение на преподаватели, които ме мотивираха и ми показаха, че тази наука е една много красива и много необятна. Това ме накара след това, при постъпването ми в математическа гимназия, да си избера този път и да го следвам вече пет години.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44