Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевенското село Брестовец събира тази вечер наследниците на повече от 30 рода

Снимка: treeoftheyear.org

Уникална традиция събира тази вечер наследници на повече от 30 рода в плевенското село Брестовец. Потомци, които пристигат от цялата страна, за първи път ще запишат своите послания в специална книга за поколенията. Селото има над 500-годишна история и пази данни за родените в Брестовец, събрани в родословно дърво на фамилиите.

Летният празник на родовете се провежда за шести път, каза Нина Микова – секретар на читалище „Наука“ :

На празникът се събират повече от 900 души. В нашето село има много известни родове – Фотевци, Селимци, Хицовски, Заешки, Чиневци, Бонджевци… Ние се гордеем с много изявени личности, с корени от нашето село – това са Иван и Тодор Вацови, дарили къщата –музей до театъра в Плевен, също и Георги Кочев, Васил Топалски, опълченеца Георги Фотев, оперният певец Асен Селимски, Мария Статулова – известната филмова и театрална актриса, също е с корени от нашето село.

Срещата се провежда в двора на училището и ще завърши с голямо общо хоро. Според Микова тази среща на родовете е само още едно потвърждение на посланието, което те предават на децата си – Човек без род е като дърво без корени.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44