Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗХ отчете ръст в животновъдството и оранжерийното производство на зеленчуци

Снимка: БГНЕС

16 процента ръст в оранжерийното производство отчита МЗХ през последната година. При плодовете увеличението е 52 на сто, което отразява изсветляването на сектора. Това съобщи в Кърджали министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на дискусия за подкрепа на българските региони. Най-голям е ръстът при зеленчуците, където производството на отделни култури е увеличено няколко пъти. Ръст има и животновъдството, отчете Танева:

Ръст на производството на отглежданите крави в България - с 10,5 %, като този ръст е още по-голям в направлението под селекционен контрол, което безспорно е по продуктивмно. Ръст на отглежданите овце в България, средно с 15  проценвта.

В Кърджали министърът припомни че изтича срокът за регистрация на тютюнопроизводителите. Те могат да разчитат само на финансовата подкрепа от преходната национална помощ, обясни Танева. 

Тя е до 2020 година и нейната цел не е подкрепа на тютюнопроизводството, а подкрепа за преориентирането и преструктурирането на тютюнопроизводителите в други отрасли.

Близо 1 100 фермери в област Кърджали са заявили намерението си да отглеждат тютюн.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44