Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училищата декларират какъв тип ще бъдат до края на май догодина

Снимка: Радио Видин

Министерството на образованието и общините ще работят заедно по преструктурирането на училищата. За това се договориха министър Меглена Кунева и представители на Националното сдружение на общините.

Всички училища трябва да подадат декларации какъв тип искат да бъдат - основни - до 7-и клас, обединени - до 10-и клас, или профилирани гимназии. Това трябва да се случи до 31-ви май следващата година. За улеснение във всяка област ще бъде изготвен предварителен анализ от регионалните инспекторати по образование и местната власт.

От сдружението са подкрепили предложението на министерството приемът за 1-ви клас да се извършва централизирано на ниво община, а като водещ критерий да бъде местожителството на родителите. Целта е да се преустанови практиката няколко училища в центровете на големите градове да бъдат пренаселени за сметка на тези в кварталите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44