Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва и Анкара затоплят отношенията си: Путин и Ердоган ще се срещнат на 9 август

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като преди месец турският президент Реджеп Ердоган поднесе извиненията си пред руския президент Владимир Путин, заради сваления руски боен самолет над северна Сирия и бе поставен край на най-дълбоката криза в отношенията между Москва и Анкара, днес за първи път се срещнаха основните вицепремиери на двете страни в опит да затоплят замразените икономическите контакти.  Мехмет Шимшек и Аркадий Дворкович съобщиха, че турският президент Реджеп Ердоган, ще посети Санкт Петербург на 9 август, където ще бъде приет от руският държавен глава Владимир Путин.                
Днешната среща създаде и друга новина, че според „Газпром“  Анкара е потвърдила интереса си към продължаването на работата по изграждането на газопровода „Турски поток“, както и АЕЦ „Акую“. Сроковете за възобновяването на „Турски поток“ обаче ще станат ясни едва след срещата на президентите на Русия и Турция. Проблемът, който преди кризата бавеше реализацията на проекта, беше свързан с въпроса за намаленията, за които настояваше турската газова компания „Боташ“. Руският вицепремиер Дворкович заяви, че нещата около „Турски поток“ ще се движат в съответствие със ставащото в Турция, като се взимат под внимание рисковете в югоизточната ни съседка след опита за преврат.   
Във вторник двамата енергийни министри на Русия и Турция ще се срещнат и ще говорят по детайлите, свързани с “Турски поток“.   
По време на днешната среща турският министър на икономиката Нейхат Забейкчи е поставил въпроса за възобновяването от руска страна на доставките на турска земеделска продукция, на което руският му колега Алексей Юлюкаев, обяви че това ще става поетапно и в съответствие с изискванията на руските фитосанитарни  власти.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44