Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ректорът на Голямата джамия на Париж: И най-скромният молитвен дом може да стане жертва на атака

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Франсоа Оланд събра на среща представителите на вероизповеданията в страната във връзка с атентата в църквата в Северна Франция и жестокото убийство на свещеник. В Елисейския дворец се провежда поредно заседание на Съвета за отбрана във връзка с мерките за сигурност.

Представителите на основните вероизповедания във Франция са настояли пред президента Оланд за повече охрана на религиозните сгради от терористични нападения след атентата в църквата в Сент Етиен дю Рувре. Това съобщи след срещата ректорът на Голямата джамия на Париж Далил Бубакьор.

Дори и най-скромният молитвен дом може да стане жертва на атака, заяви той пред френските медии, изразявайки скръбта на мюсюлманите във Франция от вчерашното богохулно и светотатствено деяние.

Бубакьор засегна и темата за реформиране на ислямските институции във Франция, като според него е време да се осъзнае какво не върви в тази световна визия за исляма.

Вярващите във Франция не трябва да се оставят да бъдат въвлечени в политическата игра на "Ислямска държава", заяви от своя страна кардиналът на Париж Андре Вен Троа.

Полицията продължава да издирва евентуални съучастници в нападението, след като вчера беше разкрита самоличността на единия терорист - 19-годишния Адел Кермиш. Не са открити доказателства за съучастие в атентата на задържания вчера непълнолетен младеж във връзка с разследването.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44