Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР: Над 40 телефонни измамници от Търновско действат в цялата страна

комисар Христо Христов
Снимка: Катя Чорова

Полицията във Велико Търново има данни за над 40 телефонни измамници рецидивисти от района, които действат на територията на цялата страна. Измамниците са успели да вземат и рекордните над 500 000 лева в Пловдивско.

Горна Оряховица, Павликени и стражишкото село Камен са местата, където живеят рецидивисти - телефонни измамници, каза заместник-директорът на Областната дирекция на МВР във Велико Търново комисар Христо Христов:

На територията са концентрирани ромски общности от бургуджии, извършители на телефонните измами. Действат в групи, обичайно три и повече лица, най-често роднини, като един или двама въвеждат в заблуждение пострадалите, а другите се грижат за осигуряването на "куриер", така нареченото "муле", което ще вземе непосредствено парите. През годините се усъвършенстват при извършване на престъпленията, като съответно постоянно сменят мобилните си телефони и използваните от тях МПС. Характерните измами на територията на Велико Търново са под предлог счупен крак на близък при ПТП, колет, изпратен от близък в чужбина, освобождаване на стока от митница, най-често климатици.

112 са телефонните измами, регистрирани от 2013 година до момента. Близо половината от тях са разкрити.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44