Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарът край Ардино е под контрол

Огнеборците в страната са гасили още над 200 пожара в изминалата нощ

| обновено на 30.07.16 в 18:01
Снимка: БГНЕС

Над 200 пожара са гасили огнеборците в цялата страна само за последното денонощие. За щастие няма пострадали хора.

Близо 1 500 декара борова гора  са напълно изгорели в пожара край Ардино, общо засегнатите площи са  над 1 800 декара - съобщи заместник -министърът на земеделието Георги Костов, който направи оглед на място. По думите му, нужно е бързо разчистване на дървесината и ново залесяване:
 

На практика, унищожаването не е само на дърветата, а и на почвата ерозията. Тук тези залесявания са направени за спиране на ерозията. При тези наклони, които имаме в момента, първият проливен дъжд ще почне да предизвиква ерозия. Затова Горското стопанство ще вземе най-бързите мерки за, най-напред, изсичане на изсъхналия вече, изгорял дървостой, а след това - за ново залесяване и това ще струва на декар над 1 000 лева. Като умножите тази сума по декарите, ще видите, че близо 2 000 000 ще бъдат преките щети от пожара. Отделно биоразнообразието,  отделно промяната на ландшафта, която се предизвиква, отделно щетите, които са върху местното население. ..


След два дни борба с огъня, пожарът беше локализиран снощи. 50 военнослужещи и хеликоптер, огнеборци и доброволци - близо 200 души, се включиха в гасенето в събота, съобщи Юлиян Русев от Регионалната дирекция по горите в Кърджали:
 
Пожарът го локализирахме снощи. В момента има няколко огнища, които са в самия пожар. Няма опасност, в момента, да се развие и да излезе извън ограничената площ. Най-вероятно в самия пожар огнищата ще продължат да горят и днес, и утре.


Емил Войводов, директор на горското стопанско в Ардино, е категоричен, че няма опасност за неселението, но гасенето ще продължи поне още 2-3 дни.

В петък пламъците за кратко застрашиха населените райони, но бяха отклонени навреме от пожарникарите, доброволците и служителите на горското стопанство. Двама души бяха задържани по подозрения, че са предизвикали пожара.


Локализиран е и пожарът в близост до вилна зона между Самоков и Боровец. Екипите на пожарната все още са на място, към населеното място няма опасност, но се наблюдава районът към гората. Според първоначалната информация, той е възникнал от запалено стърнище и разгоряла се суха трева.


Напълно потушен е пожарът в землището на село Малко Шарково. Стихията изпепели 2200 дка, от които 450 дка гори.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44