Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посещението на Путин в Словения може да е ключово в икономически план и за двете държави

Ройтерс: България е сред основите цели в стремежа на Русия да отслаби санкциите

| обновено на 30.07.16 в 12:22
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Посещението на руския президент Владимир Путин в Словения, която до неотдавна беше възприемана като най-проспериращата бивша югославска република,  засилва контакти на страната с Москва, която пък може да се обърне тайно в икономически план  към нея.

Преди дни в интервю за московското издание "Известия" словенският посланик в Москва обяви, че страната му никога не се е отказвала от проекта "Южен поток" и смята, че той ще бъде реализиран след даден период.

В последно време словенският фармацевтичен бизнес гледа към руския пазар и желае да се позиционира на него като решение на сериозната икономическа криза, в която се намира бившата югославска република. Една от най-големите словенски фармацевтични компании неотдавна откри свой завод край Москва.

През юни в руската столица на посещение беше словенският външен министър Карл Яревец, който по време на разговорите си с руския си домакин Сергей Лавров се обяви за компромис в отношенията между Европейския съюз и Русия в решаването на проблемите помежду им. Москва възприема Любляна като интересно място за правене на бизнес и развиване на икономическите отношения с нея. Русия възприема Словения и като място за пренос на нефт към Европа и пазар, на който може да продава свое енергооборудване и инсталации за преработка на нефт.

Акцент в програмата на посещението на Владимир Путин в Словения е откриването на паметник на загиналите руски и съветски воини на територията на страната по време на Първата и Втората световна войни. Путин ще посети Старата капела, посветена на загиналите от лавина руски военнопленници преди 100 години в подножието на Южните Алпи.

В навечерието на посещението в Любляна президента на Словения Борут Пахор обяви, че посещението на руският му гост Владимир Путин е прекрасна възможност и  послание за мир.

България наред с още шест страни-членки от Южна и Източна Европа е сред основните цели в стремежа на Русия да отслаби икономическите санкции на Европейския съюз. Това твърди агенция "Ройтерс", като се позовава на неназовани европейски дипломати, базирани в Москва. Агенцията разглежда днешното посещение на руския президент Владимир Путин в Словения като част от дипломатическата офанзива на Кремъл в тази насока.

Според Ройтерс Путин се стреми да привлече част от европейските държави с обещания за изгодни търговски споразумения, а европейското единство започва да се пропуква заради негативното отражение на руските контрасанкции върху земеделските производители. Възможно е част от санкциите да отпаднат, когато дойде време за подновяването им през януари догодина, твърдят цитираните дипломати.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44