Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модерно депо преработва отпадъците от Велико Търново и пет съседни общини

Снимка: Катя Чорова

Премиерът Бойко Борисов и министърът на околната среда и водите  Ивелина Василева откриха днес  нова регионална система за  управление на  отпадъците, изградена  в землището на великотърновското село Шереметя с над 33 милиона  лева от ОП "Околна среда".

Модерното депо ще приема и преработва отпадъците от община Велико Търново и още пет съседни общини - Лясковец, Горна Оряховица, Елена, Златарица и Стражица , които имат близо 180 000 жители.

Министър Василева посочи, че в новия програмен период за общините са отделени 560 милиона лева, с които те да надградят депата си за отпадъци.

След изграждането на новата, отговаряща на всички екологични изисквания, система за управление на отпадъците, в региона ще бъдат закрити 5 стари сметища.  По думите на премиера Бойко Борисов, това е много важно за опазване на околната среда, здравето на хората и развитието на туризма в шестте общини.

Във Велико Търново министър-председателят посети саниран блок в квартал "Чолаковци" и съобщи, че в страната със 100% държавна помощ вече са санирани 4 000 блока. Той се запозна и с реконструираната за 3 700 000 лева великотърновска улица улица "Магистрална", която е част от главния път София-Варна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44