Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Християни и мюсюлмани почетоха паметта на католическия свещеник, убит от джихадисти във Франция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Християни и мюсюлмани във Франция се събраха заедно на неделната литургия, за да почетат паметта на френския свещеник, убит от джихадисти в Сент Етиен дю Рувре. Към този жест на солидарност и приятелство призова френският Съвет за мюсюлманско вероизповедание.
Стотина мюсюлмани се вляха в редовете на богомолците в препълнената с хора катедрала в Руан на неделната служба, по време на която бе почетена паметта на отец Жак Амон, заклан от двама джихадисти във вторник в църквата в Сент Етиен дю Рувре. "Любов към всички, омраза към никого" - гласеше надписът на афиш, донесен в църквата от мюсюлманска асоциация. Благодаря ви от името на всички християни. Вие заявявате, че отхвърляте убийствата и насилието в Божието имеq каза в прочувствена проповед архиепископът на Руен Доминик Льобран, в чийто диоцез стана трагедията. Той прегърна дошлите мюсюлмански духовници и трите монахини, оцелели от нападението.
Подобни жестове на съчувствие и приятелство от страна на мюсюлманите имаше и в църкви в Париж, Бордо, Ница. Вчера в много градове на Франция се състояха бдения, събрали хора от различни вероизповедания. "Джамията е в траур"- гласеше надпис пред молитвения дом на мюсюлманите в Сент Етиен дю Рувре - мястото на атентата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44