Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Вестник "СТАНДАРТ" пише за предстоящите разговори между премиерите Борисов и Ципрас под наслов: „Отпушват пътя на газа от Азербайджан и Иран към Европа“. На междуправителственото заседание в „Бояна“ ще бъде обсъден проектът за газова връзка между България и Гърция. По тръбата може да минават 5 милиарда кубически метра газ, три от които да изнасяме през Румъния за Европа. На масата за преговори ще бъде сложен и проектът за изграждане на газов терминал в Александруполис, който дава възможност за внос на азербайджанско гориво“, твърди "СТАНДАРТ". 
На съвещанието на българския и гръцкия кабинет днес „ще искаме гаранции, че гръцките фермери няма да блокират“ повече общата граница. 
„Една от топтемите“ ще е бежанската криза, пише още "СТАНДАРТ" и припомня готовността на Атина да подкрепи евентуално искане на София за засилване на присъствието на НАТО в акваторията на Черно море „за предотвратяване на бежански потоци“.
„Турция е приела едва 14 бежанци обратно от България по силата на споразумението за връщане, което бе сключено от Европейския съюз“, съобщава вестник "СЕГА". „Данните на МВР сочат, че нашите власти масово пишат молби, но те много рядко се удовлетворяват. От 1 юни досега МВР е изпратило 454 молби за общо 622 души“, отбелязва изданието.
Над 320 милиарда лева влизат в българските фирми на година, пише "МОНИТОР".
Впечатляващата сума е от отчетените от тях приходи пред НАП за 2015 година. За година приходите на компаниите са нараснали с близо 15 на сто, като през 2014 г. те са били 279 милиарда лева, показва справка на приходната агенция. Най-много приходи са отчели търговците на едро и на дребно, а също и финансовите услуги и застрахователите.
"КАПИТАЛ DAILY" помества анализ на „банковия сезон“. „В навечерието на фаталната дата 13 август, когато БНБ ще обяви колко здрави са банките в България, отчетите на 27-те институции показват силна първа половина на 2016 година. Печалбата е на рекордно високо ниво, депозитите на гражданите растат, леко се подобрява ситуацията в кредитирането“, пише вестникът.
"24 ЧАСА" предупреждава за „скандална поправка“ в Правилника за вписванията, която според председателя на Нотариалната камара Димитър Танев създава „огромен риск от нова вълна на имотни измами“. Вече съществува възможност всеки да отиде в Агенцията по вписванията и да получи незаверен препис от нотариален акт на чийто и да било имот. Въпросното копие лесно може да се превърне в заверен препис и да стане мнимо доказателство за прехворляне на имота, пише вестникът.
Челната новина в "ДУМА" и "ТРУД" е проваленото пряко телевизионно излъчване на състоялия се в края на миналата седмица събор на БСП на Бузлуджа. „БСП сигнализира прокуратурата“, съобщава "ДУМА" и помества въпроса на партийния лидер Корнелия Нинова към премиера Бойко Борисов „кой заглуши гласа на опозицията“. 
„Блокирането на телевизионния канал вероятно е външна кибератака с цел да се използват пробойните в информационната система на страната", пише "ТРУД", като цитира експерти по радио и телекомуникации.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44