Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преподавателите в Професионалната гимназия по земеделие в Силистра организират гражданско неподчинение

| обновено на 01.08.16 в 11:58
Снимка: Маргарита Иванова

Педагогическият колектив на Професионалната гимназия по земеделие в Силистра очакваше с жива верига тази сутрин новия си директор Мария Илиева. Тя обаче не дойде на работа. Учителите са категорични, че няма да допуснат тя да влезе в директорския кабинет, защото, според тях, конкурсът за избирането й е бил опорочен. 
В 8 и половина сутринта целият наличен състав на земеделската гимназия застана пред вратата на директорския кабинет с твърдото намерение да не допуснат в него обявената за спечелила конкурса за директор Мария Илиева:
Чувството ни за справедливост и достойнство беше жестоко потъпкано.
Трима преподаватели от гимназията са участвали в конкурс за директор. Впечатленията им са противоречиви. Една от тях - Ирена Иванова, получава писмо че е спечелила конкурса, но на следващия ден с ново писмо, но със същия изходящ номер, е уведомена, че не тя, а Мария Илиева е фаворитката. Останалите двама кандидати и до момента не са получили никаква информация за представянето си.
Този начин за обявяване на резултати от Комисията просто ме навежда на мисълта, че на тази комисия е повлияно чрез други начини за решаване на резултатите от проведения конкурс
От днес земеделската гимназия е общинско училище. Активите й включват 2 000 дка собствена земя, земеделска техника и солидна материална база. Предстои да бъде изпълнен и европейски проект за милион и половина лева.
Явно има интереси и апетити към нашата гимназия. Госпожа Мария Илиева - стои ли някой зад нея, било ли е обещано това място, че е била толкова сигурна, че ще го спечели.
По-рано, в декларация до министъра на образованието, началника на регионалния инспекторат по образование и медиите учителите твърдят, че конкурсът за директор на училището е бил грубо опорочен и манипулиран. 
Протестната декларация е подписана от целия педагогически колектив на гимназията.
В декларацията си педагозите остро възразяват срещу практиката да бъдат избирани хора по поръчка, подбрани по съмнителни критерии. Те настояват конкурсът да бъде анулиран, а резултатите от участието на кандидатите да бъдат публично оповестени. Педагозите се заканват, че ще направят жива верига и няма да допуснат новоизбраната Мария Илиева да влезе в директорския кабинет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44