Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на община Кресна гласуваха против влизането в Асоциацията по ВиК

Снимка: БГНЕС

Жителите на община Кресна гласуваха против влизането в Асоциацията по ВиК.
Според тях това би оскъпило неколкократно цените на услугите. Така на практика бе блокирано финансирането на сектора в Благоевградско по оперативните програми.

С 1699 гласа хората с избирателни права потвърдиха решението на Общинския съвет от преди месец. За да бъде вотът легитимен, в общото събрание трябваше да участват  най-малко 1365 човека, или 25 процента от имащите право на глас. Още тази седмица кметът на Община Кресна Николай Георгиев ще внесе в Общинския съвет вота за утвърждаване.

След гласуването област Благоевград остава една от проблемните четири области, които не са изпълнили изискванията за консолидация на всички общини в Асоциация по ВиК и наличието на един воден оператор. Така нито една от 14-те общини не може да  разчита на финансиране по Оперативните програми „ Околна среда“ и „Развитие на селските райони“ през настоящия програмен период. Над 300 милиона са средствата, необходими за реконструкция на водопроводната и канализационна мрежа и изграждане на пречиствателни съоръжения.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44