Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Наредба рязко намалява лекарите за раково болни", пише в заглавие вестник "ДУМА".
„Лекари, които имат едновременно специалност по вътрешни болести и онкология, занапред няма да имат право да лекуват болни с онкологични заболявания. Отсега право да лекуват ще имат само лекари, придобили специалност медицинска онкология, която бе въведена за пръв път през 2007 година. Срокът за придобиване на тази нова специалност е пет години, следователно първите лекари са могли да я придобият най-рано през 2012. За трите години досега това са могли да сторят една шепа лекари, коментират от Центъра за защита на правата в здравеопазването, пояснява публикацията.
"Кабинетът се забърка в серия от странни сделки“. С това заглавие вестник "СЕГА" обобщава реформите в собствеността на три важни за българската икономика предприятия:„Международен панаир Пловдив“, Военноремонтния завод „Авионамс“ и оръжейния търговец „Кинтекс“. Новината за „подаръка“ и включването на Варна като акционер в Пловдивския панаир предизвика недоумение, критики и подозрения, че държавата обслужва частни интереси. „Абсурдното“ в одържавяването на „Авионамс“ срещу 29 милиона лева е, че предприятието за ремонт на самолети и хеликоптери е било приватизирано на два етапа, като държавата е продала окончателно дела си точно при първото правителство на Бойко Борисов, отбелязва вестник "СЕГА".
„България е получила два пъти повече пари от Европейската комисия, отколкото е успяла да похарчи досега за новите европрограми“, научаваме от "КАПИТАЛ DAILY". Справката в системата за публичност ИСУН показва, че до момента Брюксел е превел 805 милиона лева, а реално изплатените суми тук са 386 милиона. Причината е в забавянето на стартирането на програмите, които де факто започнаха в средата на 2015, вместо от 2014 година. По тази причина много от тях не са минали дори 1 процент от изплатените пари“, пояснява изданието.
Резултатите от стрес тестовете показват, че банките в България са „повече от оптимистични“. Това според вестник "24 ЧАСА" „твърдят неофициално източници от финансовите среди“. Стабилността на сектора се потвърждава от БНБ за първите шест месеца от годината. 27-те банки са спечелили рекордните 773 милиона лева. Депозитите на българите растат ,отпушило се е кредитирането, пише "24 ЧАСА".
Официалните резултати ще станат публични на 13 август, но вече се подразбра, че трезорите ни са издържали изпита и няма да се наложи държавата да помага за спасяване на закъсали, потвърждава вестник "СЕГА". 
Турският гастарбайтер Фарук Бекташ, който уби с мерцедеса си семейство на мотоциклет край Драгоман, е избягал от правосъдието, въпреки че бе под домашен арест, съобщава "24 ЧАСА".
На 28 юли съдия Недялка Николова от Софийския окръжен съд реши 60-годишният мъж да е под домашен арест на адрес в столичния квартал „Хаджи Димитър“. Обвиняемият, който живее в Германия, е наел жилището два дни по-рано. Съдийката му наложи забрана да напуска страната, припомня изданието. Според източници на "24 ЧАСА" Бекташ е избягал от адреса в нощта срещу 31 юли, след като униформен от 5-то РПУ го е проверил, уточнява публикацията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44