Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

47 кмета в община Кърджали няма къде да работят

Община Кърджали

47 кмета в община Кърджали няма къде да работят. Те са избрани на местния вот миналата есен, но вече десети месец за тях липсват подходящи сгради. 

Това е принудило общинската администрация да събере по няколко души в една стая.

След промените в изборния закон села с до 100 адресно регистрирани жители вече имат свой кмет. Така в община Кърджали се появиха 47 нови кметства. За тях общината е намерила нетрадиционно решение. Секретарят Сезгин Бекир обясни.
Трябва да "приютим" новоизбраните кметове в съществуващи и функциониращи сгради на кметствата, които са били до октомври 2015 година. Три кметства на територията на Енчец. Всички са в Енчец. Пет кметства на територията на Солища. Всичките са на тази територия.
Работните места на новите кметове са на километри от избирателите. Те не могат да обслужват населението и да изпълняват функциите си, казва Сезгин Бекир. Според него, ситуацията поставя въпроса за ефективността на изборните промени.
Стигнахме до парадокси, двама човека да си избират кмет, или петима, както беше случаят в село Яребица, община Кърджали.
За издръжка и оборудване на новите кметства са необходими близо 240 000 лева, но сумата е непосилна за местния бюджет. Заради липсата на пари отпадна и идеята новите администрации да бъдат настанени във фургони.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44