Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква чества днес празника Преображение Господне

| обновено на 06.08.16 в 12:03
Снимка: БГНЕС

Православната църква чества днес празника Преображение Господне, който символизира преобразяването на Исус Христос пред трима от най-близките му ученици. Патриарх Неофит отслужи Света литургия в едноименния столичен храм в столичния храм "Свето Преображение Господне".


Празникът се свързва с едно от най-важните евангелски събития. Явяването на Исус Христос пред трима от най-близките му ученици - Апостолите Петър, Яков и Йоан. За вярващите християни Преображение Господне е свързано с промяна и нова надежда:


Това Преображение е вътре в нас, дълбоко. Ние тази светлина няма как да я видим, когато Господ се отправя към небето, защото тя би ни ослепила. Но, всекидневно можем да се обръщаме към нашия душевен мир, повече доброта, хармония и това си е преобразяване.

В днешния ден много миряни запалиха свещ и се помолиха за здраве:

Да бъдем добри, става въпрос за мотивирано добри постъпки, не за самарянство.

В народните вярвания празникът се свързва с преобразяването в природата, като слънцето обръща гръб на лятото и лице към зимата.

Преображение Господне е един от дванайсетте големи църковни празници. Отбелязва се в края на християнската църковна година, обясни ставрофорен иконом Николай Митов, свещеник в храма „Свети свети Кирил и Методий“:

На днешния ден Господа Нашего Исуса Христа се представи на своите свети ученици, които завел на планината Твор, в една светлина, която те до този момент не го били виждали самият господ Исус Христос в едно божествено и райско сияние, което сияние Господ решил да им даде , за да осъзнаят защото, някои от тях изпитвали така, съмнение, за неговия божествен произход.Нашият народ вярва, че на този ден времето, реките и морето се преобръщат. И оттук насетне започва идването на есента.

На този ден към Светата Литургия се прибавя специална молитва за освещаване на гроздето.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44