Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Управляващите все по-често споменават за рестарт на АЕЦ „Белене“, без да казват цялата сметка за построяването на централата.“ 
Това пише " КАПИТАЛ DAILY " в публикация, в която цитира изявленията на Бойко Борисов по темата от почивните дни. „ Обръщането на позицията на премиера идва в предизборна обстановка, в която левите партии директно искат подновяване на енергийните проекти с Русия. Преди години точно правителство на Борисов спря проекта като икономически неизгоден, сега няма нови разчети, по тази причина няма и сериозен частен инвеститор“, сочи изданието.
 „Закъсалите общини вдигат местни данъци и такси от идната година", съобщава вестник "СЕГА". 
Изданието се позовава на публикуваните оздравителни планове на Перник и Кърджали. 
В Перник се предвижда увеличаване на средната данъчна тежест от 72 на 75 лева догодина, при условие че за страната тя е 105 лева на жител, уточнява публикацията.
 Синдикатите настояват за ръст от 5 до 10 процента при минималните осигурителни доходи по икономически дейности догодина, съобщава "СТАНДАРТ". От КНСБ и КТ „Подкрепа“ се аргументират с планираното покачване на минималната заплата до 460 лева, при което може да не се стигне до изравняване между заплатите на нискоквалифицирани работници и висшисти.  "СТАНДАРТ" припомня, че преди дни четирите работодателски организации се обявиха за премахване на договарянето на минимални осигурителни доходи по браншове и професии. Според бизнеса административното увеличаване на праговете ограничава заетостта и увеличава сивия сектор.
 Месец и половина преди началото на учебната година има близо 1 400 свободни работни места за учители, съобщава "ТРУД", цитирайки данни от Агенцията по заетостта. „За първи път от доста време на обявени конкурси със свободни места за учители по математика и информатика не се явяват желаещи. Пенсионирани преподаватели по математика биват преназначавани, защото желаещи за работата им няма. Дори в централни столични училища се обявяват по два-три конкурса, за да се яви поне един кандидат, който да подаде документи“, пише "ТРУД". От публикация по темата в "СЕГА" разбираме, че недостигът на преподаватели е голям и в провинцията - над 150 вакантни места в област Варна, близо 170 в Старозагорско и над 100 в Бургаска област.
 „След като поискахме съдействие от Фронтекс, и Сърбия ни предложи помощ за охраната по южната ни граница срещу евентуална имигрантска вълна“, съобщава "МОНИТОР" в репортаж за вчерашните разговори между министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и сръбския й колега Небойша Стефанович. „Само преди седмици Сърбия обяви, че изпраща и армия по границите си с България, за да затегне контрола. Вчера Бъчварова отчете, че от българска страна от началото на годината са задържани 5 600 мигранти, опитали да пресекат нелегално сръбската граница. Сръбският й колега Стефанович подчерта от своя страна необходимостта от борба срещу трафикантите и заяви, че в Сърбия има арестувани 2 000 души за такова пресътпно деяние“, четем в "24 ЧАСА".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44