Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

8 август - Ден на национален траур в Македония  заради наводнението, взело 21 жертви, пише македонският "Дневник". "Скопие е наводнено. Ситуацията е катастрофална", подчертава скопският "Вечер". Най-необходими за населението в наводнените райони са консервирани храни, бебешки храни и пелени, както и вода за пиене, средства за хигиена и средства за дезинфекция, подчертават от македонския "Утрински вестник".
"Една крачка напред, крачка и половина назад" - така гръцкото издание "Та неа" описва политическа буря около приватизацията в Гърция. Причината съобщава вестник "Димократия" - културното министерство планира да изгради археологически комплекс в границите на терен, съвпадащи с част от обявеното за разпродажба някогашно атинско летище Елиникон. Конфронтацията ескалира и по отношение на националната електрическа компания ДЕИ, допълват от  "Нафтемборики". 
Грандиозният митинг в Истанбул е водеща новина за всички издания в южната ни съседка - "Ето, това е народът", посочва "Коркусуз"; "Турция е едно сърце", четем в "Ортадогу", а "Миллиет" извежда на чело ""Ражда се нова Турция" .
"Един народ, един байрак", подчертават от вестник  "Сьозджу", а от изданието "Хабертюрк" отбелязват, че вчерашният митинг е бил "най-големият в историята на Турция".  "Това, което липсваше, е демокрацията", пише в заглавие опозиционният турски вестник "Джумхуриет", антиправителственият "Биргюн" извежда в заглавие "Митинг за демокрация с Коран и молитви", като посочва, че на "Йеникапъ" е имало "интересни гледки".
Германският вицеканцлер Зигмар Габриел иска с Турция да се разговаря, ръководителят на парламентарната група на блока на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз  в германския парламент предупреди, че Турция може да използва за свои цели споразумението за бежанците, а Юнкер призовава за спазване на основните човешки права, обобщава вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг".
Атентатът срещу Игор Плотницки, лидер на самопровъзгласилата се Луганска народна република в Източна Украйна, може да е част от сценарий, включващ окончателен провал на Минските споразумения и навлизане в нова фаза на военните действия, пише "Независимая газета". "Десетки хиляди ще бъдат убити, ако в Донбас започне голяма война", предупреждават от "Новая газета". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44