Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациенти протестираха пред НЗОК заради забавено животоспасяващо лечение за хепатит С

| обновено на 09.08.16 в 12:33
Протест на болни от хепатит С пред сградата на НЗОК
Снимка: БГНЕС

Пациенти и техни близки протестираха пред централата на Националната здравноосигурителна каса заради забавено животоспасяващо лечение за хепатит С. По данни на Сдружение "ХепАктив", над 400 души чакат да получат скъпоструващо лекарство, което е единственият им шанс за живот.

От Касата от своя страна обявиха, че до момента при тях са постъпили документите на 260 пациенти, а повече от 220 от тях са били одобрени и вече се лекуват.

Акцията е обявена като акция на осъдените на смърт, защото Касата все още не е спазила обещанието си да отпусне животоспасяваща терапия, която дава шанс за излекуване и живот дори на хора в напреднал стадий на болестта, които не са се повлияли от предишни терапии. 

През 2015 година в ЕС беше регистрирано ново лечение на хроничния хепатит С. То може да излекува повече от 90 процента от пациентите. Успеваемостта на досегашните терапии трудно надхвърля 70 на сто. Медикаментът беше включен в реимбурсната листа у нас, а от края на февруари тази година има и решение на Надзорния съвет на Здравната каса, че държавата ще плати на най-тежко болните новата терапия. Според пациентите обаче това все още не се е случило. 440 души очакват одобрение на протоколите си, а някои от нас вече ги няма, пишат пациентите в протестното си писмо. По данни на специалистите, носителите на вируса на хепатит С у нас са над 100 хиляди. 

Четири човека са починали, докато са чакали одобрение на терапията си, обяви председателят на Сдружение "ХепАктив“ Силвана Лесидренска пред журналисти и представители на Националната здравноосигурителна каса. Десетки чакат отговор дали ще получат лечение с новото лекарство вече трети месец, въпреки че законният срок е двумесечен:

Докато вие ги разглеждате просто като едни числа и протоколи, това са хора, които на мен ми звънят всеки ден и казват: "Помогнете ни, ние умираме! Какво се случва с моя протокол?"

Нямаме такива сигнали, контрира доктор Величка Стаменова от Отдел "Лекарствена експертиза“ на Касата:

Тримесечно отлагане няма. В двумесечния срок са разгледани, заявявам го категорично. Ще получите информация допълнително за това кога е разгледан всеки един пациент.

От институцията увериха още, че единствените пациенти с отложено или отказано лечение са били медицински неподходящи. Очаква се до края на деня от Сдружение "ХепАктив“ да внесат жалба с имената на всички болни със забавени протоколи. От Касата се ангажираха да разгледат индивидуално всеки случай в най-кратък срок.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44