Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина обичаният български актьор Никола Анастасов

| обновено на 09.08.16 в 17:40
Никола Анастасов
Снимка: БГНЕС

Почина Никола АнастасовГолемият актьор се е споминал в понеделник вечер след продължително и тежко боледуване. Това заяви пред "Хоризонт" синът му Чавдар Анастасов.

В последното си интервю за програма "Хоризонт" Анастасов сподели, че смехът е превъзходство:

Смехът е зараза. Или го имаш или го нямаш, зависи от човека. Щастлив е тоз човек, който умее да се смее и да събужда смях, затуй аз имам една моя мисъл: "Смехът е превъзходство над лошотията".

През април Никола Анастасов отбеляза 84-тия си рожден ден на сцената на Сатиричния театър. Ето какво разказа тогава актьорът пред БНР:

Мъката е еднократна, важното е спомените, а спомените са велико нещо, най-голямото, особено аз с навлизането в тази възраст, съзнавам колко е хубаво да има спомени. Аз харесвам и мисълта на Мечо Пух: "Колкото повече, толкова повече". Никога няма да престане да ми стига това да играя на сцената.

Никола Анастасов завършва театралната академия през 1955 г. Печели популярността и обичта на зрителите с работата си в театрите във Враца и във Варна и в столичните Малък градски театър "Зад канала" и "Трудов фронт". Първата си значима роля изиграва през 1961 г. на сцената на Сатиричния театър в комедията "Когато розите танцуват" от Валери Петров. Ще го запомним и с ролите му в киното, като Пейо в "Тримата от запаса" и като Димитракиев в популярната постановка "Криворазбраната цивилизация". През 80-те години Никола Анастасов озвучава главния герой в аудиодраматизацията на "Мечо Пух".
  

Поклонението пред тленните останки на актьора ще бъде на 12 август, петък от 10 до 13 часа във фоайето на Сатиричния театър "Алеко Константинов" в София.

Президентът Росен Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо до близките на покойния актьор. В него държавният глава заявява:
Отиде си човек, за когото сцената беше смисълът и целта на живота. Едва ли има българин, който да не е усетил енергията на големия Анастасов, с която той покоряваше публиката. В паметта на нацията Никола Анастасов ще остане символ на радостта и хумора, пише държавният глава в писмото си

Поклон пред паметта му!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44