Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

печат преглед чужбина
Снимка: -1.00000000000000

Срещата между държавните глави на Русия и Турция е водеща тема за всички руски издания. Путин определи преговорите като "конструктивни и важни", а Ердоган пет пъти го нарече "скъп приятел", изтъква вестник "Ведомости", но напомня, че разногласията за Сирия се запазват, въпреки че Русия и Турция възстановяват икономическите си връзки. Редица подробности не дават възможност за еднозначна оценка на възстановените отношения, коментира "Газета".
Решен е въпросът колко ще са тръбите на бъдещия газопровод – една за нуждите на Турция, а друга – за доставки на газ за Европа, пише "Комерсант". Позовавайки се на Путин, изданието заявява, че вариантът с втора тръба в рамките на "Турски поток" е по-вероятен от предлаганата по проекта "Южен поток" към България. Според "Газета" "Кремъл явно предпочита Турция като по-самостоятелен играч", а "ЕС може би ще се опита да компрометира турския маршрут". Електронният вестник допуска Русия да получи от България исканите "железобетонни гаранции" и то по инициатива на Европейската комисия. "Сега обаче Русия три пъти ще помисли, преди да се захване пак с транзит през България", допълва изданието.
Изданията в Турция също публикуват коментари по първите си страници за срещата на двамата лидери. Заглавието на чело на "Хюриет" е "Нова епоха", а "Сабах" обобщава "По-силни от преди";  "9 месеца след кризата – нова страница", пише вестник "Хабертюрк". Сред заглавията се открояват това на "Карар" – "Руска пролет" и на "Акшам" – "Стратегическо приятелство".
Бежанските потоци в източната част на Егейско море са нараснали със 76 на сто след опита за преврат в Турция, пише гръцкият вестник "Етнос". Властите в Гърция търсят нови места за приемни центрове, а процедурата по пренастаняване върви изключително бавно, допълват от "Та неа".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44