Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мотористи излязоха на национален протест

| обновено на 10.08.16 в 21:13
Снимка: БГНЕС

Национален протест събра мотористи пред Съдебните палати в Русе, Плевен, Велико Търново, Бургас. Те настояват за справедлива присъда за турския гастербайтер Фарук Бекташ, който уби семейство мотористи и се укри от българското правосъдие. Tой беше с мярка "домашен арест" и след като избяга, беше обявен за издирване у нас, в Турция и Германия.

Над 100 мотористи от цялото Южно Черноморие се включиха в протеста пред Съдебната палата в Бургас.

Те се обявиха и за край на безобразията по пътищата.

Певицата Милена Славова заяви, че иска адекватни съдебни решения и справедливост:

Мисля, че всички, които караме мотори, сме прави, защото това, която се случи, е супер нагло.

Съдебната система показа, че е крайно неефективна в това отношение.

Ние се събираме, за да подкрепим законите, да се спазват законите, правилата по пътищата, споделиха и други участници.

Протестът на рокерите в Бургас премина спокойно, като за кратко, заради струпването на мотори, беше затворено движението в центъра на града.

Над сто мотора преминаха в шествие по градските улици и се събраха на мълчалив протести пред Съдебната палата във Велико Търново.


Недоволството ни е предизвикано не само от  онкретния случай на пуснатия под домашен арест и укрил се турски гражданин Фарук Бакташ, каза председателят на един от рокерските клубове Петър Стефанов:

Протестът не е само срещу съдебната система, но и срещу всички институции, които бездействат. Защото в случая с турския гражданин, не е виновен само съдът. Да, виновна е, може би съдийката, че го е пуснала, но са виновни и тези, които не са успели да го опазят под домашен арест и са го пуснали по някаква причина. Искаме адекватни действия от страна на държавата и на всички институции, които да наказват тези, които са виновни за смърт на пътя.

В Русе мотористите от три клуба в града също протестираха мълчаливо пред Съдебната палата.

Милен Боев от един от клубовете припомни, че преди две години на пътя Русе-Велико Търново загина мотористът Ивайло Андреев, а виновен за катастрофата беше отново турски шофьор на камион:

Това е турски тираджия. Когато е видял какво става, е тръгнал да бяга. Част от нашите са го подгонили, не са могли да го стигнат и чак тук някъде към Русе, полицията е оказала съдействие и е бил задържан, но по неизвестни причини е пуснат под домашен арест. Досега нито сме го виждали, нито сме го чували. Доколкото знам е повдигнато обвинение. Обаче в момента всичко е, образно казано, замразено. По случая не знам колко се работи, нямаме никакви новини, нищо ново.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44