Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес за Хасковска област е обявен червен код за опасност от пожари

Продължава да тлее сметището на община Бобошево след вчерашния пожар

Снимка: БГНЕС

Два екипа на пожарната са гасили пожар в сметището на община Бобошево. Огънят обаче продължава да тлее под повърхността. Сметището, което се намира в непосредствена близост до село Слатино, се е запалило в късния следобед вчера. Освен пожарните екипи в гасенето са участвали и доброволци. Заради реалната опасност огънят да засегне близките къщи, машини са направили просека в сухите треви. Въпреки мерките източният край на сметището продължава да гори, макар и слабо. Задушлива миризма и гъст дим е обхванал района на селото, както и участък от главния път Е-79.

Към момента не се съобщават причините за пожара. Жители на село Слатино подозират, че умишлено огънят не се гаси с насипване на пръст, за да може да изгори част от боклука и така да се освободи място.

Проблемът с депонирането на отпадъците в района е много сериозен. Сметищата са стари и изчерпани като обеми. Единствено община Благоевград в момента разработва проект за изграждане на регионално депо, което да обслужва и общините от Рилското корито. Строителството се очаква да започне идната година.

Пореден случай на небрежност е предизвикал пожар край свиленградското село Студена. Вчера са изгорели четири хиляди декара, предимно треви и храсти, 300 декара гора и орехова градина. Причината за огъня е разчистване на пасище с трактор. От областната администрация Хасково предупреждават, че стопаните на пасищата ще останат без субсидии, а виновниците за пожарите ще бъдат глобявани с по 2000 лева или изправяни пред съда.

Днес за Хасковска област е обявен червен код за опасност от пожари.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44