Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сателитни предаватели са поставени за първи път на белоглави лешояди в Източните Родопи

Снимка: www.neophron.bspb.org

Сателитни предаватели са поставени за първи път на белоглави лешояди от единствената популация в Източните Родопи. Това е най-мащабното проучване на този вид птици на Балканите, което трябва да помогне за тяхното опазване.

Маркирани са пет птици, три възрастни, които ще носят имената Вихър, Буря и Крум, както и две млади Арда и спасеното преди седмица от удавяне лешоядче Звезди. 

Предавателите изпращат данни в реално време за тяхното местоположение, здравословно състояние и екология като по този начин ще бъдат определени най-рисковите за лешоядите райони. Маркирането беше извършено от екип на Българското дружество за защита на птиците в рамките на проекта "По-диви Родопи". 

До края на годината предаватели ще бъдат поставени на още седем белоглави лешояди, а целта е до края на проекта те да станат общо 20. Ще бъдат маркирани и черни лешояди, които гнездят в Националния парк "Дадя" в Гърция, близо до българската граница. Това ще даде информация кои са предпочитаните за обитаване райони за този вид и ще е от полза при опитите на природозащитниците да върнат птиците в Източните Родопи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44