Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес се навършват 1070 години от успението на Свети Иван Рилски

| обновено на 18.08.16 в 11:51
Снимка: БГНЕС

Днес се навършват 1070 години от успението на Свети Иван Рилски - небесния покровител на българския народ.

Българският патриарх Неофит оглави светата литургия в съборния манастирски храм „Рождество Богородично”.

Десетки духовници от православни държави взеха участие в литургията. Стотици богомолци изпълниха централния манастирски храм „Рождество Богородично“ още  в ранното утро, за да се поклонят пред небесния закрилник на България и да докоснат мощите на светеца, които и днес продължават да правят чудеса.

В 9.00 часа звън на камбани извести началото на религиозното честване. Висши духовници от православните църкви на България, Русия, Гърция, Сърбия и Македония участваха в Светата литургия в памет на монаха от Рилската пустиня.

След светата литургия литийно шествие ще извърви пътя до скалата, в която светецът е прекарал последните години от иноческия си живот.

Свети Иван Рилски е роден през 876 година в село Скрино и още като юноша приема монашеството, живеейки като отшелник в планината. В началото на десети век създава манастир за десетките монаси, негови последователи. Опожаряван и съграждан из основи, днес Рилският манастир е в списъка на световното културно наследство и е най-посещаваният обект в България. През 2002 година тогавашният игумен Драговитийски епископ Йоан посреща в светата обител Папа Йоан Павел II.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44