Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководството на "Мини Марица-изток" не очаква срив в производството на въглища

Снимка: БГНЕС
Единственото държавно въгледобивно дружество "Мини Марица-изток" вече излезе на енергийната борса и купува по 35 мегаватчаса електроенергия на цена от 44 лева, с 33 лева по-евтино, отколкото на регулирания пазар. Това количество се използва през нощта, когато натоварването е по-голямо, заяви на пресконференция инженер Андон Андонов – изпълнителен директор на "Мини Марица-изток". Той е убеден, че постепенно количеството електроенергия, което ще купуват от свободния пазар, ще се увеличава.

Дружеството постепенно излиза от кризата, в която беше до март тази година. От продажбата на 15 милиона тона въглища от началото на годината мините са получили 283 милиона лева. Но имат и големи вземания, посочи инженер Андонов:

Към днешна дата те са 132 милиона лева, от които 97 милиона лева са просрочените задължения.

От своя страна дружеството има 64 милиона лева задължения към доставчици, банки и към БЕХ. Сега то продава въглищата под тяхната себестойност и на всеки тон губи по 2 лева и 60 стотинки. Въпреки това цената им не беше повишена и продължава да е 77 лева за тон условно гориво.

Андон Андонов уверява, че през есенно-зимния период няма да има проблеми с доставката на въглища към централите. Изграден е нов рудник "Юг", а между рудниците "Трояново" 1 и "Трояново" 3 работи нова лентова система. Дружеството е получило и лиценз за жп превозвач. Заради липса на квалифицирани кадри ръководството на мините е направило постъпки пред Минно-геоложкия университет за създаването на филиал в Раднево, в който предлагат да се обучават кадри по 2 специалности – "въгледобивна технология" и "минна електромеханика".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44