Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Запазете Бедечка" поискаха от министър Павлова мораториум върху застрояването на парка

Снимка: БГНЕС

Групата "Запазете Бедечка" от Стара Загора изпрати писмо до министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, в което настоява за спешен мораториум върху строителството на цялата територия на парка и запазване на зелените площи от унищожаване.

В писмото природозащитниците посочват, че решението за приемане на подробния устройствен план, който разрешава застрояване на част от парка, както и други, особено това за актуализацията на Общия устройствен план в частта му за "Бедечка", са приети при множество нарушения на закона и в конфликт на интереси. Затова те искат ревизия на общия и на подробния устройствен план и намиране на трайно решение на конфликта между собствениците на земи в парка и гражданите на Стара Загора. В писмото още се припомня 13-годишната история на казуса и хронологията на вземане на решения от няколко общински съвета.

Повече от 6 месеца групата "Запазете Бедечка" събира стотици документи и множество данни за скандални законови нарушения и конфликт на интереси. Преди дни главният архитект на Стара Загора Иван Кирчев подаде оставка, след като кметът на града му я поиска. Повод затова е фактът, че неговата съпруга се оказа водещ проектант на сградите, които вече започнаха да се издигат в северната част на парка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44