Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безработицата в някои райони на страната намалява

Снимка: интернет

Безработицата в община Велико Търново e най-ниска от осем години, отчитат от Бюрото по труда.

Дирекцията „Бюро по труда“, която обхваща общините Велико Търново, Елена и Златарица, отчита за юли 5.2% равнище на безработицата, съобщи нейният ръководител Обрешко Нечев и допълни:

Равнището на безработица е с 3 пункта под това за страната и с 2.4 по-ниска от това за Великотърновска област. За община Велико Търново 3.5% е равнище, което е било през месец юни 2008 година. Оттогава не е имало такива ниски нива на безработица.

Миналият месец за едно работно място са се конкурирали трима души.

С близо три процента е намаляла безработицата през месец юли и в Самоков. В момента безработните в рилската община са 17,8 процента от икономически активното население. 2 767 е броят на регистрираните в Бюрото по труда в Самоков през юли, което е със 145 души по-малко в сравнение с юни. Т.е. безработицата през юли отчита спад с един пункт.

По отношение на възрастовата структура се наблюдава положителна тенденция при една от рисковите групи - младежите до 29 години, като процентът на регистрираните е паднал до 17,5 %.

За съжаление тази тенденция не се наблюдава при другата рискова група - хората над 50 години, които са близо 30 на сто от общия брой на регистрираните безработни. Отново най-голям е делът на безработните с начално и по-ниско образование, а именно 40,2%.

От Бюрото по труда коментираха, че тенденцията за намаляване на безработицата се запазва и през месец август






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44