Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ренци, Мелкел и Оланд ще търсят начин да "изстрелят" Европа от дъното

| обновено на 22.08.16 в 12:12
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На италианския остров Вентотене, символ на проекта за Европейски съюз, днес ще се състои тристранната среща на високо равнище Италия-Германия-Франция. Тя е по предложение на италианския премиер Матео Ренци, който ще разговаря с германския канцлер Ангела Меркел и с френския президент Франсоа Оланд.

Нова Европа трябва да стартира от Вентотене. Те ще дойдат, за да обсъдим как да изстреляме наново Европа от дъното, е мнението на Матео Ренци, който държи много след британския Брекзит да настъпят конструктивни промени в Евросъюза, съобразно манифеста, написан за неговото създаване на едноименния остров от италианския политик и писател Алтиеро Спинели. В тази посока триумвиратът Италия-Германия-Франция, в лицето на Ренци, Ангела Меркел и Франсоа Оланд, ще обсъди развитието, инвестирането и европейската икономическа гъвкавост. Това ще стане на самолетоносача "Гарибалди", който от месеци насам е ангажиран с мигрантския поток през Средиземно море. 

Тримата висши политици ще обсъдят и този голям за Европа проблем, положението с Либия, както и борбата срещу "Ислямска държава". Програмата предвижда също поклонение пред гроба на Алтиеро Спинели, който по време на фашистка Италия е бил заточен в затвора на остров Вентотене. След края на срещата Ренци, Меркел и Оланд ще дадат съвместна пресконференция. За сигурността на събитието се грижат военноморските и военновъздушни сили на Италия. 

Според френски дипломатически източник, цитиран от Ройтерс, днешната среща цели да покаже единството на трите най-големи страни в Европа, а не да създава някакъв специален клуб. Агенцията отбелязва, че Меркел, Ренци и Оланд са на различно мнение как да се ускори икономическият растеж и да се намали безработицата в ЕС.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44