Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

„Тютюневите складове в Пловдив са опожарени умишлено“, обявява на първата си страница вестник ДУМА и добавя в подзаглавие искането на БСП за оставка на кмета Иван Тотев, с обвинение за „престъпно бездействие“.

Клошарят Любо, обвинен за пожара в Пловдив, вече е наричан „ Ван дер Любо като подпалвача на Райхстага“, пише ТРУД. Изданието извежда на преден план обещанието на министъра на културата Вежди Рашидов за по-високи глоби за немарливи собственици на паметници на културата.

Вестник СЕГА определя обвинението срещу бездомника като „скоростно“, а реакцията на властите - като „фалшив плач“, припомняйки незаконното събаряне на друг тютюнев склад през март, което предизвика обществено недоволство, също както вчерашният пожар. „Унищожаването на културни паметници не идва само от безразличие, то издава безродие“, констатира вестникът.

„Гимназиите закриват десетки паралелки след двойките на изпитите“, съобщава СЕГА. Изданието се позовава на данни от просветното министерство, които потвърждават тревожната тенденция от миналата година. „Общо 255 паралелки 0, с 24 повече спрямо 2015-та - остават с нулев прием след 7-ми клас заради липса на ученици. Още 166 паралелки с прием след 8-ми клас също не са успели да намерят нужния брой младежи“, допълва вестникът.

СТАНДАРТ и МОНИТОР пишат на челните си страници за „наплив“ за български паспорти от британци, които „се спасяват от Брекзита“. Основанието за това твърдение е информацията, че „трийсет поданици на Обединеното кралство вече са се обърнали с такова искане към посолството ни в Лондон“ след референдума от 23 юни.

До тази публикация СТАНДАРТ помества и информация за усилията на гранична полиция от последните дни. От 19 до 22 август граничарите спряха 412 нелегални мигранти при опита им да влязат в страната ни от Турция, изтъква вестникът.

„Мизата на трафикантите на мигранти достигна 12 хиляди евро“, съобщава вестник СЕГА. „В общи линии всички мигранти признават, че дават пари още при влизането си в Турция“, където се уточнява маршрутът до Западна Европа. От бюрото на Европол в Ниш подчертават, че става въпрос за добре организирана престъпна мрежа с гигантски печалби, пише вестникът в статия, позоваваща се на агенция БГНЕС.

„Малария ни дебне откъм Гърция“, пише с дебел шрифт МОНИТОР. „Забраниха кръводарителството в 12 района на Гърция заради болестта“, информира вестникът. „Действително има опасност да пламне малария и в нашата страна, но на фона на съседите тя може да се окачестви като сравнително ниска“, коментира експерт, цитиран от МОНИТОР.

Седемнайсет от най-големите световни компании от газовия бизнес ще се съберат на 4 и 5 септември във Варна на конференция с премиера Бойко Борисов, организирана съвместно с Европейската комисия, съобщава 24 ЧАСА. На срещата ще бъдат представени българският газов хъб „Балкан“ и възможностите той да бъде захранван от ревизиран вариант на „Южен поток“ и газопроводи от Гърция, Турция и Словакия. Целта е както да бъдат намерени инвеститори, така и да се приемат заявки за запазване на капацитет. Участието си са потвърдили Газпром, ОМВ, Бритиш Петролиум, СОКАР и Ротшилд, пише 24 ЧАСА.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44